Rhoades Science Center Renovation and Addition 2011-2013

This project consists of a complete interior remodel of the Rhoades Science Center. An addition will be constructed to the south side of the existing building, which was built in 1973. Landscaping around the new and existing buildings is included in this project.
Rhoades Science Center
Photo credit: JLG architects

Building Use

This building currently houses the Math, Science and Health & Physical Education department and Information Technology Center. There are general classrooms located in the building, a greenhouse, planetarium and laboratories. The building will function in the same capacity after the completion of the project but will also add space for the growing STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) program. There will also be improvements in the building infrastructure including mechanical and electrical systems as well as other interior improvements.

*To the extent feasible, the design and construction of this building is following standards set forth by the United States Green Building Council's Leadership in Energy and Environmental Design (L.E.E.D.).
Rhoades Interior
Photo credit: JLG architects

Project Facts

Square Footage:
35,419 sq. ft. (Existing)

26,574 sq. ft. (Addition)

61,993 sq. ft. (Total after completion)
Total Project Cost:
$10.3 million, funded with State funds appropriated by the 2011 Legislature.
Project Start Date:
November 2011
Projected Completion Date:
Fall of 2013

Architect/Consultants

Architect:
JLG Architects

Landscape Architect:
Land Elements

Civil Engineer:
Kadrmas, Lee & Jackson

Structural Engineer:
Heyer Engineering

Mechanical Engineer:
Obermiller Nelson Engineering Inc.

Electrical Engineer:
Ulteig Engineers

Lab Design Consultant:
Innovative Laboratory Systems, Inc.

Contractors

General:
JP Structures

Mechanical:
Midwest Mechanical

Electrical:
Dakota Electrical
Rhoades- Night
Photo credit: JLG architects